Process Mining


Of het nou gaat om een avondje op de bank Netflixen of online vergaderen met collega’s: digitale toepassingen zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Dit brengt enorme hoeveelheden data met zich mee. Naar schatting zal er in 2025 dan ook dagelijks 463 exabyte aan data worden gecreëerd. Geen zin om te Googelen hoeveel dat is? Dat is 463 miljard gigabyte per dag.

Process Mining helpt om data om te zetten in inzicht

Ook voor bedrijfsprocessen geldt dat deze veel data creëren tijdens de uitvoering ervan. Terwijl de organisatie bezig is om de klant zo goed mogelijk te bedienen, leggen de gebruikte systemen op de achtergrond namelijk alle uitgevoerde activiteiten vast in een digitale footprint. Steeds meer organisaties beseffen dat ze een goudmijn in handen hebben met deze data. De vraag is: hoe haal je hier maximale waarde uit?

Process Mining: snel en simpel analyseren van procesdata

Je kunt natuurlijk handmatig deze digitale footprint bekijken en op basis daarvan conclusies trekken. In de praktijk gaat het echter om vele honderdduizenden, zo niet miljoenen, activiteiten en processen. Dat vraagt dus om een andere werkwijze.

Met behulp van Process Mining wordt het analyseren van de digitale footprint enorm versneld en versimpeld. Op basis van algoritmes worden patronen, trends, afwijkingen en mogelijke verbeteringen opgespoord. Met de uitkomsten van deze analyse ben je vervolgens in staat om bedrijfsprocessen in kaart te brengen, te monitoren en te verbeteren. Dit alles gebaseerd op feiten en daadwerkelijk uitgevoerde processen. Dus niet zoals vaak gebeurt, op basis van veronderstelde processen. 

Procesverbetering door Process Mining

De mogelijkheden hiermee zijn eindeloos en laten zien dat Process Mining enorme potentie heeft. Krijg antwoord op vragen als “welke leverancier biedt de grootste zekerheid om op tijd te leveren?” of “welke product/klant combinaties doorlopen het meest efficiënte proces van sales tot delivery en waarom?”.

Enkele voorbeelden waar Process Mining succesvol wordt ingezet zijn:

  • Procesverbetertrajecten (bijv. Lean/six-sigma)
  • Bepalen van transformatie strategieën op basis van feiten
  • In kaart brengen van huidige processen ter voorbereiding op SAP S/4HANA transitie
  • Meten van procesconformiteit na afronden van SAP S/4HANA transitie
  • Creëren van audit trails en risicoanalyses voor audits
  • Continue procesmonitoring in de procesindustrie

Succesvol inzetten van Process Mining met McCoy

Het succesvol inzetten van Process Mining vraagt om kennis en expertise van zowel de bedrijfsprocessen als de bijbehorende IT-systemen. McCoy heeft een team van gecertificeerde Process Mining experts, waarin deze expertises samenkomen, ondersteund door onze uitgebreide kennis van SAP. Zo maken wij Process Mining succesvol.

Ben je benieuwd wat Process Mining voor jouw organisatie kan betekenen? Wij vertellen je er graag meer over in onze gratis "Process Mining Discovery". Neem vrijblijvend contact op met Jan Laros: +31 6 23 19 51 53.